Fort Eben-Emael : -25% (gratis voor actieve militairen)

Fort Eben-Emael, een immens en uniek ondergronds complex

Fort Eben-Emael, een immens en uniek ondergronds complex

Beschikbaar vanaf maart 2020 in onze CDSCA webshop

Het volledig ondergrondse militaire complex is in 3 niveaus uitgegraven in een mergelheuvel. Het grondplan heeft een basis van 750m, een hoogte van 950m en een gangenstelsel van meer dan 5km. In 1940 besloeg de totale oppervlakte van het militair domein 75 ha.

Aan de oostzijde is het domein begrensd door het Albertkanaal en quasi verticale wanden van 60m hoog. In het noordwesten loopt de rivier de Jeker en werd voor de grondverdediging van het terrein een watergracht aangelegd, die de mogelijkheid bood om de toegang tot het fort onder water te zetten. Aan de zuidzijde werd een droge anti-tankgracht gegraven met betonnen muren van 4m hoog. Prikkeldraadversperringen en anti-tank obstakels maakten de grondverdediging compleet.

Download onze 4-talige brochure

17 geschutsopstellingen uitgerust met de meest moderne wapens maakten dat dit militair complex aanzien werd als het sterkste van Europa.

Het doel van het fort was om de bruggen over de Maas en het Albertkanaal in de regio van Visé, Maastricht en Lanaken af te schermen en te voorkomen dat een Duits invasieleger het Belgische binnenland zou kunnen binnendringen.